Natuur, Landschap en Duurzaamheid

  1. Het open landschap is uiterst waardevol. Windmolens, zonnepanelenparken, biomassacentrales of hoogspanningsmasten in het landschap, groot of klein, passen daar volgens de VVD niet in. Zeker niet zolang alternatieven nog onbenut zijn. Het belang van een open horizon en toerisme weegt zwaarder. Er kan tevens op andere duurzaamheidsmaatregelen worden ingezet.
  2. Als het aan de VVD ligt blijft de gemeente het goede voorbeeld geven door te investeren in duurzaamheidmaatregelen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen op sporthallen, het stimuleren van woningisolatie en zuinige openbare verlichting.

  3. De (elektrische) fiets is een duurzaam transportmiddel die meer gestimuleerd moet worden door betere/bredere fietspaden en stallingen te faciliteren.

  4. Kattentrappetjes zullen worden meegenomen bij vervangingen van kades en beschoeiingen.
  5. Voor het verminderen en scheiden van afval worden ondergrondse afvalcontainersgeplaatst, als de loopafstand niet te groot is en er draagvlak is onder de bewoners.

  6. De VVD is voorstander van duurzame oplossingen voor de woningbouw, zolang deze geen extra financiële verplichting voor de bewoners betekenen.

  7. Het Boelenspark is een mooi stukje Volendam, maar kan nóg beter tot zijn recht komenmet een beperkt budget. Behoud de groene identiteit van het park, en benut sfeervolle kleinschalige mogelijkheden in samenspraak met inwoners.