Toerisme en Recreatie

  1. Het opgewaardeerde Europaplein is een succes, de prachtige uitstraling met fontein, bottermasten en de terrassen. De VVD wil dit uitbouwen door meer ruimte te bieden aan nieuwe initiatieven, terrassen en/of authentieke evenementen zoals een Kerstmarkt of klederdrachtfestival.

  2. De tijdelijke terrassen, zoals bijvoorbeeld op de loswal in Volendam en de kaasmarkt in Edam zullen waar mogelijk permanent worden gemaakt.

  3. Wij willen Edam-Volendam aantrekkelijker maken voor de (verblijfs)toerist door het organiseren van bijvoorbeeld authentieke evenementen en activiteiten, passend bij de identiteit van de gemeente. Daarnaast willen we voorzieningen toevoegen, zoals bankjes.

  4. (Deels) herbouwen van een historische toegangspoort in Edam en het zichtbaar maken van een deel van de oude vesting, ziet de VVD, mits betaalbaar, als een mooie kans.

  5. Het historische karakter van de havens willen wij verder ontwikkelen. Ook moet de haven aantrekkelijker worden voor authentieke botters en andere karakteristieke schepen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door het verlagen en/of afschaffen van de havengelden voor deze boten.

  6. Kleinschalig toerisme en recreatie in Zeevang zoals fietsen, wandelen en meerdaags verblijfstoerisme bij een B&B bevorderen. Toerisme en recreatie in Zeevang moeten passen bij het behoud van de natuurwaarden en de smalle wegen.

  7. Aanleg van schelpstrandjes en veilige wandel- en fietspaden bij de Markermeerdijk.


  8. Inpoldering van het Markermeer is slecht voor de visserij, recreatie, cultuur en het toerisme. Daarnaast heeft het Markermeer een belangrijke waterbergende functie die niet verloren mag gaan (zie overstroming Limburg).

  9. Edam-Volendam krijgt een aanspreekpunt annex horeca/toerismecoördinator, die op een positieve wijze met ondernemers meedenkt over wat wèl kan.

  10. Samen met het Toeristisch Platform (TOP), wat bestaat uit detail- en horeca ondernemers uit alle kernen, samenwerken om de toeristische visie uit te werken en uit te voeren.

  11. Het voetpad in Zeevang bij Waterrijk moet worden doorgetrokken van de Seevancksweg tot de Middenweg. Dit als realisatie van een veilige veelgebruikte wandelroute.