Wonen

  1. Er is een acuut tekort aan woningen. De VVD geeft prioriteit aan betaalbare koopwoningen voor starters, senioren en zorgbehoevenden. De VVD denkt dan aan huizenprijzen onder de NGH-norm en deels onder de drie ton.

  2. VVD wil bouwen op basis van de lokale vraag. Gezien de lokale vraag naar woningen zal de hele Lange Weeren bebouwd moeten worden. Daarnaast willen we binnenstedelijk alle mogelijkheden benutten.

  3. De Lange Weeren wordt gebouwd met minimaal het kwaliteitsniveau van de Broeckgouw qua aantallen huizen per hectare, groen en water.

  4. De VVD wil dat de gemeente weer het voortouw neemt bij het ontwikkelen van mogelijke bouwlocaties. Dit om woningzoekenden beter te faciliteren en ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan.

  5. De gemeente voorziet in startersleningen van maximaal 45.000 euro om (jonge) starters die net geen hypotheek kunnen krijgen te helpen. Dit geldt voor koopwoningen onder de NHG-grens.

  6. Bouwlocaties worden met respect voor cultuur, natuur (open landschap) en ruimte ontwikkeld.

  7. De mogelijkheden moeten worden benut om bijvoorbeeld oude bedrijfsgebouwen in de linten om te zetten naar woningbouw, passend in de omgeving.

  8. Vanwege de acute schaarste op de woningmarkt, zet de VVD in op de zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw, zodat nieuwe wijken niet worden opgekocht door beleggers.

  9. Als noodmaatregel willen wij daarnaast onderzoek doen naar een opkoopverbod voor bestaande koopwoningen voor investeerders of beleggers. Zo komen schaarse koopwoningen niet gelijk in handen van investeerders die er zelf niet gaan wonen. Dit zou als noodmaatregel gelden die kan worden afgeschaft als de woningmarkt weer normaler functioneert.