Openstelling Zeesluis in Edam voor wandelaars?

Veel wandelaars zijn boos en teleurgesteld. De Zeesluis Edam is afgesloten. Deze oversteekroute wordt sinds jaar en dag door veel wandelaars en fietsers gebruikt.

Ik heb dat zelf in het verleden ook gedaan. Ook bij andere sluizen trouwens. Geen enkel probleem. Maar volgens een HHNK-risico-inventarisatie is de sluis levensgevaarlijk. Doorgeslagen regeldrift, als je het mij vraagt. En de sluis kan eenvoudig veiliger gemaakt worden.

Dorèthy van den Heuvel (VVD raadslid in Zeevang en lid van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap) heeft zich samen met anderen hard gemaakt voor het weer openstellen van de Zeesluis in Edam. Woensdag 16 september wordt - hopelijk unaniem - de knoop doorgehakt.

Helaas heeft het college van Edam-Volendam formeel aan het HHNK de vergunning voor het plaatsen een fors hek afgegeven. Een gemiste kans. Beter was het geweest als er gewoon even overlegd was, als samen een werkbare oplossing was gezocht. Dan was de route gewoon open gebleven.

Ik verwacht dat HHNK woensdag alsnog besluit dat de Zeesluis Edam weer open moet. Desnoods vragen we de gemeenteraad de volgende dag om de VVD te steunen in het verzoek aan HHNK om openstelling van de Zeesluis te vragen. Samen staan we sterk! wim runderkampWant het is doodzonde een prachtige wandelroute af te sluiten vanwege een theoretisch probleem en dan ook nog met hekken die het mooie plaatje aantasten.

Wim Runderkamp.