VVD: Onvrede groeit over collegevoorstel school op veld EVC

Het lang verwachte aanvullende onderzoek naar schoollocaties is afgerond. Zoals we eerder schreven is de Piramide locatie in een eerder stadium er -tegen afspraken in- doorheen gedrukt, waardoor de Trimaran overblijft. In de themaraad van donderdag 7 maart werd de keuze van het college om de Trimaran op een EVC-veld te bouwen uitgelegd aan alle aanwezigen, waaronder vele sportliefhebbers en omwonenden. De hele gemeenteraad, op het CDA na, was niet overtuigd en had kritische vragen aan de wethouder (CDA) en zijn ambtenaren.

Vervolgonderzoek opdracht: meer alternatieve locaties en betere uitwerking

In november heeft de gemeenteraad gevraagd om uitstel van de definitieve beslissing om eerst meer onderzoek te doen naar alternatieve locaties en een betere (financiële) onderbouwing. Door het plotselinge besluit over de Piramide locatie vielen er een aantal opties af. Maar er lijkt veel draagvlak te zijn voor herbouw op de huidige locatie of nieuwbouw op de Singel locatie.

Locaties Singel: te klein voor school inclusief parkeren en kindpartner!?

Groot was dan ook de verbazing van alle aanwezige op de themaraad dat de Singel locatie na een korte analyse was afgeschoten. Er was niet genoeg ruimte voor de school inclusief parkeren en kindpartner. Opmerkelijk, want Berend Botje grenst aan de locaties en de parkeerplaatsen van EVC, de atletiek vereniging en de gebedsruimte kunnen dubbel gebruikt worden. Terecht dat vele vragen over dit beperkte onderzoek gesteld werden.

College: herbouw Trimaran is veel duurder vanwege tijdelijke huisvesting

Het college vindt de huidige locatie van de Trimaran geen goede optie, omdat er dan dure tijdelijke huisvesting nodig is en de locatie zich goed leent voor de ontwikkeling van woningen. Op zich terechte redenen, maar het kostenplaatje van de tijdelijke huisvesting was erg hoog ingeschat. Vele vragen en suggesties volgde over alternatieve opties voor dit probleem, om zo deze kosten te drukken. Helaas had het college hier niet veel onderzoek naar gedaan, omdat de voorkeur naar een EVC-veld gaat. Wel gaf de wethouder desgevraagd aan dat als er nog wat geduld is er wellicht een oplossing voor de tijdelijk huisvesting zou kunnen komen. Dat biedt hoop.

EVC-veld heeft geen draagvlak. Hoe nu verder?

Maar de voorkeur van het college is nog steeds voor nieuwbouw van de Trimaran op een EVC-veld. Maar vragen over de uitwerking en (financiële) onderbouwing bleven onbeantwoord, terwijl dat uitdrukkelijk was gevraagd voor het aanvullende onderzoek. Alles wijst erop dat er geen meerderheid is voor het EVC-veld. Maar de alternatieven hebben nog te veel vraagtekens voor een duidelijke beslissing op de volgende raadsvergadering van 21 maart. De VVD zal met een voorstel komen om nogmaals de aanvullende onderzoeksvragen goed uit te werken van de huidige locatie van de Trimaran, inclusief de mogelijkheden van de tijdelijke huisvesting en de Singel locatie. En, belangrijker, om maatschappelijke rust te creëren: de locatie van een EVC-veld te schrappen.