VVD: Voorstel school op veld EVC slecht onderbouwd

Het voorstel om een EVC-veld te gebruiken als nieuwe locatie voor een school heeft voor veel beroering gezorgd. De VVD was ook niet overtuigd van deze keuze en had veel vragen, net als de omwonende en EVC, die met grote aantallen aanwezig waren op de raadsvergadering. Wethouder Tuijp (CDA) reageerde fel, terwijl de kritiek uit de oppositie, coalitie en het belangrijkst, de direct belanghebbenden goed onderbouwd was: de participatie was ondermaats, alternatieven ontbraken en slechte onderbouwing van de huidige keuze

VVD: Voorstel school op veld EVC slecht onderbouwd 

Het voorstel om een EVC-veld te gebruiken als nieuwe locatie voor een school heeft voor veel beroering gezorgd. De VVD was ook niet overtuigd van deze keuze en had veel vragen, net als de omwonende en EVC, die met grote aantallen aanwezig waren op de raadsvergadering. Wethouder Tuijp (CDA) reageerde fel, terwijl de kritiek uit de oppositie, coalitie en het belangrijkst, de direct belanghebbenden goed onderbouwd was: de participatie was ondermaats, alternatieven ontbraken en slechte onderbouwing van de huidige keuzes. 

Slechte participatie 

De omwonenden, de VVD en de rest van de gemeenteraad waren verrast dat ineens een EVC-veld als voorkeurslocatie voor een school werd voorgesteld, terwijl dit in de jaren ervoor nooit als optie op de tafel lag. Eén informatieavond voor de omwonenden en enkele gesprekken met EVC vanuit de gemeente werden als eenrichtingsverkeer ervaren. Het leek alsof de wethouder vooral met de 2 schoolbesturen om tafel heeft gezeten. Jan-Jaap Surie namens de VVD: ‘Gezien alle reacties heeft het college verzuimd om een degelijk participatie traject met de belanghebbenden door te lopen, en niet onbelangrijk, de raad erin mee te nemen’.  

Home

Alternatieve locaties: De Singel? 

EVC en de omwonenden hebben zeer goed verwoord dat de groei van EVC wordt belemmerd en dat de verkeersontsluiting een groot probleem wordt in de omliggende wijken. Met de huidige informatie was de meerderheid van gemeenteraad tegen het voorstel om een EVC-veld te gebruiken voor een schoollocatie. Alleen het CDA was voor en VD80 was aan het twijfelen. De VVD denkt dat vernieuwbouw op de huidige locaties en het wisselen van de huidige locaties te snel zijn afgevallen. En ook de locatie Singel zou beter onderzocht kunnen worden. Jan-Jaap Surie: ‘De slechte participatie, onderbouwing van de huidige scenario’s en het onderzoeken van alternatieve scenario’s is volstrekt niet voldoende uitgevoerd om een goede beslissing te nemen’. 

College Edam-Volendam wil nieuwbouw zowel Piramide als Trimaran

Vervolgonderzoek andere locaties en meer details 

De VVD en de meerderheid van de gemeenteraad stelde voor om het besluit op dit onderwerp van de agenda te halen van a.s. 14 december en verder onderzoek te doen. Tenzij wethouder Tuijp (CDA) ‘powerplay’ gaat spelen in de coalitie en het voorstel er toch door wil drukken, ziet het er naar uit dat het college en de raad met elkaar gaan bepalen hoe het nu verder moet. Jan-Jaap Surie: ‘Graag zien we in een volgend voorstel een betere onderbouwing, waaronder financieel, toekomstbestendigheid scholen en de effecten op de omgeving, van alternatieve scenario’s’. Hiermee kan de gemeenteraad een afgewogen beslissing nemen die brede steun heeft van alle belanghebbenden.   

Heeft u suggesties, vragen of wilt u ons ook (via een gesprek) zaken meegeven? Dat kan. U kunt ons bereiken via info@edamvolendam.vvd.nl of via onze Facebook-pagina: www.facebook.com/VVDVolendamEdam.  


Fractie VVD Edam-Volendam