Achterstallig onderhoud wegen inhalen en op afgesproken niveau houden

In 2019 is er in de vorige samenstelling van de gemeenteraad een ambitieus onderhoudsplan wegen gemaakt en een grote zak geld gereserveerd. Helaas bleek het college dit plan in onvoldoende mate te hebben uitgevoerd, waardoor de achterstand op onderhoud van straten en wegen zelfs iets groter is geworden. Dit plan was in de afgelopen gemeenteraadsvergadering toe aan een update voor de komende 4 jaar. Omdat het college van burgemeester en wethouders na jaren van heel veel geld uitgeven nu fors moet bezuinigen, resulteerde dat in eerste instantie in nog meer vertraging en een verslechtering van de kwaliteit van het onderhoudsniveau. Door een meevaller in de financiën werd dit gelukkig grotendeels teruggedraaid, maar er bleef een verslechtering in staan voor de oude kommen van Edam en Volendam en de wegen in het agrarisch landschap. De VVD en de rest van de gemeenteraad wil niets weten van nog meer vertraging en een verslechtering van de kwaliteit. De openbare ruimte en de wegen zijn het visitekaartje van de gemeente en belangrijker, de leefomgeving en de verkeersveiligheid van de bewoners. 


Financiële molensteen extra wegen agrarisch landschap? 

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) beheert op dit moment de wegen in ons agrarisch landschap. HHNK en het college willen dit op 1 januari 2025 overdragen aan de gemeente op niveau C, het 1-na-slechtse niveau (4 van 5), terwijl de gemeenteraad in de hele gemeente minimaal niveau B (3 van 5) wil hebben. Dit betekent dat de 70(!) km wegen die de gemeente erbij krijgt extra onderhoud nodig hebben, direct na de overdracht. Deze kosten moet de gemeente zelf betalen. Woordvoerder Jan-Jaap Surie van de VVD: ‘Dit kan een financiële molensteen voor de gemeente worden’. De voltallige gemeenteraad was het hier mee eens en schudde het college wakker. De verantwoordelijke wethouder Schilder (VD80) haalde dit onderdeel uit het voorstel en beloofde dit na beter onderzoek weer aan de gemeenteraad voor te leggen.  


VVD: afgesproken kwaliteit wegen in de oude kommen van Edam en Volendam behouden 

In het onderhoudsplan van 2019 is afgesproken dat de wegen in de oude kom van Edam en Volendam kwaliteitsniveau A (2 van 5, A+ is 1) krijgen. Een logische keus, want dit zijn de gebieden waar de toeristen op afkomen en de bewoners het meest verblijven. Helaas heeft het college in de update van het plan dit niveau verlaagt naar B (3 van 5). Namens de VVD stelde Jan-Jaap Surie: ‘de bewoners zijn al teleurgesteld door het opgelopen achterstallige onderhoud en nu wordt ook nog het kwaliteitsniveau verlaagd’. Ook hier moest de wethouder bakzeil halen en dit onderdeel uit het voorstel te halen, omdat hij geen toestemming van de gemeenteraad kreeg om het kwaliteitsniveau aan te passen. De wethouder ging mee in het voorstel van de VVD om voor de begrotingsraad van 9 november de gemeenteraad te informeren over de (kosten)aanpassingen om het onderhoud op kwaliteitsniveau A te behouden in de oude kommen van Edam en Volendam. 


De VVD zal scherp de uitvoering van onderhoudsplannen volgen 

Het college geeft op vragen van de VVD zeer stellig aan dat de achterstand nu wel wordt ingehaald. Jan-Jaap Surie (VVD): ‘Het is te prijzen dat het college zo overtuigd is van zijn eigen kunnen, maar dit schept ook verwachtingen richting de bewoners. We kunnen de bewoners niet nog een keer teleurstellen’. De VVD zal het college scherp houden op dit onderwerp. Voor de begrotingsraad die volgende maand wordt besproken heeft het college al een aantal bezuinigingsopties voorgesteld op dit onderwerp. Ook hier zal de VVD kritisch naar kijken. De VVD heeft andere bezuinigingsplannen, die niet ten koste van de leefomgeving en de verkeersveiligheid van de bewoners gaan. 


Heeft u suggesties, vragen of wilt u ons ook (via een gesprek) zaken meegeven? Dat kan. U kunt ons bereiken via info@edamvolendam.vvd.nl of via onze Facebook-pagina: www.facebook.com/VVDVolendamEdam.  

Fractie VVD Edam-Volendam