Naar Tweede Kamer voor woningzoekenden en de Lange Weeren

© VVD Edam-Volendam

Vlnr: Ruben Brekelmans, Marisa Kes, Emile Karregat, Peter de Groot


Karregat: “In de gemeenteraad van Edam-Volendam wordt mij vaak verweten wat er landelijk niet goed gaat. Of dat nu gaat over het vluchtelingenvraagstuk, toeslagenaffaire of de stikstofcrisis. En hoewel men gerust weet dat de lokale VVD Edam-Volendam het anders zou doen, is het makkelijk scoren voor de bühne. Maar even roepen dat Rutte alles fout doet en weg moet, maakt nog niet dat de Lange Weeren bebouwd kan worden. Daarom heb ik wethouder Kes voorgesteld om samen naar het Haagse te gaan om onze visie duidelijk te maken. En ja, de VVD zit in Edam-Volendam momenteel in de oppositie, maar dat maakt mij niet uit. Coalitie of oppositie, we zitten er gezamenlijk voor onze inwoners.”

Het duo Karregat-Kes was van 2008 tot 2010 het wethouderskoppel die tijdens de economische crisis in tijden van grote bezuinigingen o.a. het project De Broeckgouw succesvol van start liet gaan. Ze weten wat ze aan elkaar hebben.

Wethouder Kes: “Sinds mijn aantreden in juni 2022 als wethouder ben ik bezig om het project Lange Weeren goedgekeurd te krijgen en andere bouwprojecten mogelijk te maken en te versnellen. We hebben veel moeite met het huisvesten van onze eigen inwoners en worden verplicht om voorrang te geven aan het huisvesten van statushouders in een deel van de vrijkomende huurwoningen. Dit bood een kans om samen met Emile bij de grootste landelijke (regerings-)partij onze visie kraakhelder uiteen te zetten. We kregen de kans om alle problemen waar we als lokale overheid tegenaan lopen te vertellen.”

Het gesprek werd door beiden gevoerd met VVD-woordvoerder Ruben Brekelmans van Buitenlandse Zaken en Asiel en Peter de Groot van Wonen. Tijdens het gesprek is het belang van project de Lange Weeren uitvoerig besproken, maar ook de noodzaak om in alle kleine kernen wat woningen te mogen toevoegen. Juist vanwege de leefbaarheid is het van belang om her en der wat woningen te mogen realiseren. Tot nu toe wordt dat tegengehouden door de Provincie. Woordvoerder de Groot vond het pleidooi van beiden indrukwekkend en zal Minister Hugo de Jonge vragen de Lange Weeren op het lijstje met ‘op de voet te volgen projecten’ te zetten. Waar hij kan zal Kamerlid de Groot pleiten voor het belangrijkste woningbouwproject van Edam-Volendam.

Daarnaast is de nijpende situatie met betrekking tot statushouders uiteen gezet. Kes: “Het aantal statushouders dat gemeenten moeten plaatsen is gerelateerd aan het aantal inwoners. Omdat wij relatief niet veel sociale huurwoningen hebben en we toch grote aantallen statushouders moeten plaatsen blijft er niet veel ruimte over voor lokale woningzoekenden. Dat is meer dan schrijnend en het is niet meer uit te leggen.”

Karregat vult aan: “Indirect komt dat ook door de grote vluchtelingenstroom van de afgelopen jaren. Het is dweilen met de kraan open. Op persoonlijke titel heb ik dan ook aangegeven dat het grote aantal vluchtelingen drastisch naar beneden moet. Dit is voor Edam-Volendam en waarschijnlijk ook voor de rest van Nederland niet vol te houden…..en die spreidingswet…..die gaat voor nog minder draagvlak onder de bevolking zorgen. Het roer moet drastisch om!”.

Met de Tweede Kamerfractie van de VVD werd afgesproken nauw contact te houden over ontwikkelingen met betrekking tot de benoemde onderwerpen die zowel in het Kabinet, bij de provincie Noord-Holland als in Edam-Volendam plaatsvinden. “Korte lijnen zijn in deze spannende tijden essentieel. Alles om maar weer een stap verder te komen met deze dossiers”, aldus Kes en Karregat.