Waterrijk Oosthuizen: blind vertrouwen in ontwikkelaar

Afgelopen donderdag, na 2 maanden uitstel, stond voor het allereerst de ontwikkeling Oosthuizen Waterrijk op de agenda. Uiteraard is een deel van Waterrijk al gerealiseerd, maar dat was nog ten tijde van de oude gemeente Zeevang.

De VVD had vele vragen, vooral over de beeldkwaliteit door de toevoeging van drie grote woontorens, want er was geen enkele goede visualisatie beschikbaar. En over het aantal woningen, 164, terwijl er tot 2040 maar 75 nodig zijn in de hele Zeevang. De Wethouder zegt namens het college dat ze het met de ontwikkelaar nog verder gaat uitwerken en heeft er alle vertrouwen in. Helaas is in het verleden gebleken, zie de herontwikkeling van De Botterschool in Edam en De Watering in Oosthuizen, dat ontwikkelaars in het algemeen de theoretisch geboden mogelijkheden maximaal benutten. En dat is hen niet eens kwalijk te nemen. Met als resultaat een teleurgestelde gemeenteraad en veel erger: ontevreden bewoners.

 

3 Grote woontorens van maximaal 18 meter hoog  

In het voorstel van de laatste Waterrijk fase zit een extra aanvulling op de beeldkwaliteit t.o.v. de eerder gerealiseerde fases. Deze aanvulling maakt 3 grote woontorens van bijna 18 meter hoog (16 meter + 10%) en een grondoppervlakte van 750 m2 mogelijk. Er zijn alleen wat inspiratie plaatjes beschikbaar van gebouwen die half zo groot zijn en een klein 2-dimensionaal plaatje om deze aanpassing goed te keuren. Sinds december vraagt de VVD om meer duidelijkheid, vanwege de impact die deze woontorens kunnen hebben op de omgeving. Keer op keer heeft het verleden uitgewezen dat ontwikkelaars alle vrijheid benutten binnen de gestelde kaders/regels. Met VD80 voorop heeft de gemeenteraad zichzelf voorgenomen om scherp te zijn op de kaderstelling en duidelijk aan te geven hoe de raad het wil hebben. Maar sinds VD80 in de coalitie zit, lijken ze minder kritisch te zijn.

 

Tot 2040 75 woningen nodig in Zeevang, laatste fase Waterrijk: 164!

Naast de beeldkwaliteit, maakt de VVD zich ook zorgen over de hoeveelheid extra woningen. Er is in het verleden afgesproken om minimaal 60 woningen te realiseren in deze fase. Waarom dit is opgerekt naar 164 blijft vaag. Natuurlijk is er in heel Nederland een woningtekort, maar kijkend naar de onderzoeken, is er geen vraag naar zoveel extra woningen in Zeevang, zeker niet voor de lokale woningzoekenden. Van de vorige fases van Waterrijk is tenslotte ook maar een klein deel aan inwoners van Edam-Volendam verkocht. De keuze om van 60 naar 164 woningen te gaan maakt fase 3C dicht bebouwd, past het veel minder bij de eerdere fases en genereert het meer verkeersbewegingen op een weg waar op enkele punten al overlast wordt ervaren.

 

VVD vindt geen gehoor in de gemeenteraad

Zeevangs Belang begon tijdens de vergadering met dezelfde kanttekeningen te plaatsen als de VVD, maar dat bleken loze woorden, want al snel sloten ze zich keurig aan bij de andere coalitiepartijen. Helaas was de VVD de enige die kritisch bleef na de ontwijkende antwoorden van de wethouder. Daardoor werd het voorstel onveranderd aangenomen. Jan-Jaap Surie namens de VVD: ‘Voor ons gevoel geven we weer een carte blanche aan een ontwikkelaar, wat in het verleden tot grote teleurstellingen heeft geleid. Deze fout willen wij niet nog een keer maken.’ De VVD is voor het bouwen van nieuwe woningen, maar wel zo dat we er later geen spijt van krijgen. Wij hopen dat de ontwikkelaar (BPD) bij de uitwerking toch komt met een acceptabel plan. 


Heeft u suggesties, vragen of wilt u ons ook (via een gesprek) zaken meegeven? Dat kan. U kunt ons bereiken via info@edamvolendam.vvd.nl of via onze Facebook-pagina: www.facebook.com/VVDVolendamEdam. 

 

Fractie VVD Edam-Volendam