Glasvezelnetwerk(en) in Edam-Volendam: De gemeente moet haast maken!

Een brief van T-Mobile heeft voor veel rumoer gezorgd onder de bewoners van Edam-Volendam. Ze kondigden aan binnenkort te beginnen met het aanleggen van een glasvezelnetwerk voor supersnel internet, zodat iedereen nog meer 4K televisie kan kijken, streamen en online gamen. Dat lijkt goed nieuws, maar hoe zat het dan met de plannen van de gemeente?

© VVD Edam-Volendam

Een brief van T-Mobile heeft voor veel rumoer gezorgd onder de bewoners van Edam-Volendam. Ze kondigden aan binnenkort te beginnen met het aanleggen van een glasvezelnetwerk voor supersnel internet, zodat iedereen nog meer 4K televisie kan kijken, streamen en online gamen. Dat lijkt goed nieuws, maar hoe zat het dan met de plannen van de gemeente? De gemeente kwam al snel met een reactie om alle bewoners gerust te stellen: ga niet op het voorstel van T-Mobile in en de aanleg van het nieuwe glasvezelnetwerk van de gemeente wordt voor de zomer gestart. De VVD was nog niet gerust en heeft vragen aan het college gesteld. Uit de antwoorden blijkt dat de planning van gemeente niet zo strak is, terwijl de concurrenten omwille van efficiency worden geremd. De bewoners zitten nog steeds zonder glasvezelnetwerk, terwijl de risico’s voor de gemeente toenemen.

Van kabelnetwerk CAI naar een toekomst bestendige oplossing in eigen beheer

De VVD stuurt al jaren aan op het moderniseren van het kabelnetwerk CAI, waarvan de gemeente eigenaar is. De CAI in combinatie met Ziggo is voor de bewoners een goedkoop alternatief voor internetdiensten en levert daarnaast ook extra inkomsten voor de gemeente. Ondanks dat de CAI-techniek met coaxkabels nog uitstekend voldoet, is op termijn een upgrade naar glasvezel noodzakelijk om met de ontwikkelingen mee te groeien. In het voorjaar van 2021 heeft de gemeenteraad een voorstel aangenomen om in eigen beheer een open glasvezelnetwerk aan te leggen, met een strategische partner. Zo blijven de inkomsten voor de gemeente behouden, terwijl de bewoners en bedrijven kunnen kiezen uit meerdere aanbieders of op het vertrouwde CAI-netwerk kunnen blijven. Maar dan moet er niet te lang gewacht worden, voordat andere aanbieders een eigen glasvezelnetwerk aanleggen. En toen kwam de brief van T-Mobile…

De concurrent wil beginnen met graven, de gemeente vertraagt

ODF, wat staat voor Open Dutch Fiber, wil voor T-Mobile het netwerk aanleggen. Dit, terwijl de gemeente een samenwerking heeft met Glasdraad voor het aanleggen van een netwerk. Om niet alle straten twee keer in een half jaar open te moeten breken wil de gemeente dat ODF en Glasdraad tegelijk hun netwerken aanleggen om de overlast te minimaliseren. Tegelijk verteld de gemeente aan zijn bewoners dat ze gerust bij de CAI kunnen blijven en dan vanzelf overgaan op glasvezel. Dan moet de gemeente samen met Glasdraad wel snel met een concrete planning komen. Op dit moment geven beide aan dat die er nog niet is, terwijl ODF bij de rechter bezwaar heeft gemaakt tegen het vertragen van hun planning. 

Twee glasvezelnetwerken in Edam-Volendam en minder of duurdere keuzes?

Jan-Jaap Surie (VVD): ‘Naast het bestaande CAI-netwerk, lijkt een open glasvezelnetwetwerk voor Edam-Volendam de beste oplossing, qua keuzemogelijkheden en prijs’. Maar dan moet er niet een tweede netwerk van de concurrent naast liggen, waardoor de risico’s voor de exploitatie van het netwerk van de gemeente groter worden. Dan komen de inkomsten onder druk te staan of erger; als de concurrent eerder is, dan heeft het netwerk van de gemeente minder kans van slagen. Waardoor waarschijnlijk ook nog eens de keuzes en prijs voor de bewoners en bedrijven slechter worden. Er is volgens de VVD maar één oplossing mogelijk; de gemeente moet snel beginnen met het aanleggen van een eigen netwerk met verschillende aanbieders.


Heeft u suggesties, vragen of wilt u ons ook (via een gesprek) zaken meegeven? Dat kan. U kunt ons bereiken via info@edamvolendam.vvd.nl of via onze Facebook-pagina: www.facebook.com/VVDVolendamEdam


Fractie VVD Edam-Volendam