Edam-Volendam start-up & innovatie kweekvijver

In rap tempo volgen innovaties elkaar op. Voorbeelden als 3D-printen, zorgrobots, zelfrijdende auto’s en alles kunnende “smartwatches” zijn innovaties die binnen een aantal jaar de wereld op hun kop zullen zetten; sectoren als de bouw en de zorg zullen niet meer hetzelfde zijn. En dan zijn er nog al die minder zichtbare innovaties die zonder dat wij er weet van hebben in de grootste laboratoria én in de kleinste zolderkamers ontwikkeld worden.

We leven in een mobiele wereld waar een Nederlander een internetwinkel kan opzetten in Japan met producten uit Canada, maar waarom zet Amsterdam zich dan toch zo in om internationaal talent en start-ups aan te trekken?

Start-ups: De banenmotoren van de toekomst

Een start-up is een beginnende onderneming, met een heldere visie, die een nieuwe dienst of product op de markt wil zetten. Waar dat vroeger alleen was weggelegd voor grote multinationals, is dat nu absoluut niet meer het geval! En wat heeft dit nu met de gemeente Edam-Volendam te maken zult u zich afvragen? In onze hoofdstad, slechts een aantal kilometer van onze gemeente af, verzamelen een groot aantal beginnende ondernemers zich in gezamenlijke werkplaatsen. Zij delen kennis en opdrachten uit, om zo gestaag te kunnen groeien.

Gemeente Amsterdam als aanjager

Met Neelie Kroes als ambassadeur en de Amsterdam Economic Board (met de gemeente Amsterdam) als aanjager en verbindende schakel, werken kleine én grote bedrijven samen. Zo biedt ABN Amro werkruimte aan in een leegstaand pand in de binnenstad van Amsterdam.

Wat ook helpt zijn diverse “competities” waarbij beginnende ondernemers maandenlang een programma volgen om het vak van ondernemer onder de knie te krijgen en waar hun businessplan gedurende het programma feedback krijgt van ervaren ondernemers die hun sporen al verdiend hebben in de praktijk. De gemeente Amsterdam vervult hierbij de rol van aanjager.

Innoverende ondernemers Edam-Volendam samenbrengen

Uiteraard is Edam-Volendam niet te vergelijken met Amsterdam. Maar toch beginnen de ondernemers zich sinds 2009 te verenigen. Industrie- en Bedrijvengroep Edam-Volendam (IBEV) en de PalingProfs als netwerk van ondernemers zijn actief in het organiseren van netwerkbijeenkomsten en informatieve borrels. Dit zijn initiatieven die naadloos aansluiten bij de visie van de lokale VVD.

Een uniek programma voor een kleine gemeente

Voor de gemeente Edam-Volendam is het tijd om de volgende stap te zetten en zo aan te haken bij andere gemeenten die wel een actief beleid voeren op het gebied van start-ups. Het is een uitgelezen kans om de drijvende krachten achter de grote ondernemingen in onze gemeente te koppelen aan hardwerkende start-ups.

Een programma op gemeentelijk niveau zou uniek zijn en daarbij brengt het ondernemers binnen de gemeente dichter bij elkaar en vergroot het de kans dat men deelt in elkaars successen. Het kan niet zo zijn dat wij als gemeente vol cultureel en sportief talent maar mondjesmaat nieuwe innoverende ondernemingen met grenzeloze ambitie weet voort te brengen.

Edam-Volendam ook bekend als start-up kweekvijver

De VVD denkt mee met bijvoorbeeld IBEV en de PalingProfs om het jonge talent samen te brengen als een muziekband. Een start-up leiden doe je tenslotte niet alleen! Daarnaast zijn er voldoende ervaren lokale ondernemers die voldoen aan de omschrijving van coach en zich kunnen aansluiten aan het programma.

Het is aan de gemeente om nieuwe ondernemingen te ondersteunen waar nodig, bijvoorbeeld door een gezamenlijke werkruimte te bieden waardoor de beginnende ondernemers gemakkelijk veel van elkaar kunnen leren. Het zou ons niets verbazen als Edam-Volendam over enkele jaren ook bekend staat als de start-up kweekvijver van Nederland.