Gemeentelijke kabel/CAI 2.0, een win-win oplossing voor bewoners en bedrijven

De discussie over de toekomst van het gemeentelijk kabelnetwerk de CAI is al vele jaren vooruitgeschoven. De jaarlijkse inkomsten voor de gemeente hebben geleid tot een lage prioriteit voor verandering. Hiertegenover staan de zorgen over de maximale technische capaciteit en de verwachte grote investeringen in het huidige (Coax) netwerk van de CAI. Naast de digitale ontwikkelingen zoals: Netflix, 4K televisie en online gamen, heeft de coronacrisis het thuiswerken een enorme boost gegeven en aangetoond dat een goede internetinfrastructuur cruciaal is. De VVD wil graag een open glasvezelnetwerk voor alle glasvezelaanbieders, zodat er door gezonde concurrentie keuze is voor de bewoners en bedrijven. Een voorstel om verder onderzoek te doen naar een open gemeentelijk glasvezelnetwerk is afgelopen donderdag in de raad aangenomen. En net op tijd, want het kantelpunt voor de inkomsten van de gemeente lijkt zich aan te dienen.

Glasvezel is de toekomst

In recente mediaberichten is te lezen dat grote investeerders en telecombedrijven vol inzetten op het (versneld) aanleggen van glasvezelnetwerken. De toekomstbestendigheid van glasvezel is vele malen groter dan het huidige (gedeeltelijke) oude koper netwerk van de CAI. In het coalitieakkoord is opgenomen: wij streven naar een goede en snelle digitale infrastructuur voor de bewoners en bedrijven. Voor de VVD betekent dit een open glasvezelnetwerk waar iedere glasvezelaanbieder zijn diensten kan aanbieden. Samen met het huidige CAI netwerk en Ziggo als aanbieder, is er een ruime en toekomstbestendige keuze voor de bewoners en bedrijven. Een goed voorbeeld hiervan is in Harderwijk, een veel geprezen vrij toegankelijk glasvezelnetwerk met verschillende aanbieders.


CAI én glasvezelnetwerk van de gemeente

In 2019 heeft de VVD aangedrongen op een onderzoek naar de opties met de CAI, omdat we het niet eens waren met het nog langer uitstellen van een beslissing. In een uitstekend rapport van de experts van Stratix zijn verschillende scenario’s uitgewerkt. Het college, met CAI verantwoordelijke VVD-wethouder Wim Runderkamp voorop, heeft voorgesteld verder onderzoek te doen naar de optie om in samenwerking met een KPN-relatie een glasvezelnetwerk aan te leggen en het huidige CAI netwerk te behouden. Deze optie zorgt voor:

-          Geen directe verandering huidig CAI netwerk;

-          Grootste kans op een open netwerk met meerdere aanbieders;

-          Kleinste kans voor een extern (tweede) glasvezelnetwerk met één (dure) aanbieder; en

-          Continuïteit van de jaarlijkse inkomsten voor de gemeente.

 

Win-win voor gemeente, bewoners en bedrijven

Een grote meerderheid van de raad heeft ingestemd met dit voorstel. Met dit besluit kan het college snel aan de gang om deze optie uit te werken en uiteindelijk uit te voeren. De gemeente behoud zijn inkomsten om de huidige voorzieningen in stand te houden. En het allerbelangrijkste is dat alle bewoners en bedrijven een toekomstbestendig glasvezelnetwerk krijgen met volop keuzemogelijkheden.

 

Heeft u suggesties, vragen of wilt u ons ook (via een gesprek) zaken meegeven? Dat kan. U kunt ons bereiken via info@edamvolendam.vvd.nl of via onze Facebook-pagina: www.facebook.com/VVDVolendamEdam

Fractie VVD Edam-Volendam

Emile Karregat, Dorèthy van Raaij, Jan-Jaap Surie, Frank Zwarthoed, Elma de Koekkoek