Thema van de week is woningbouw Lange Weeren

Het kon ook niet anders. Een afgetreden wethouder, een extra ingelaste raadsvergadering en een drietal moties op een dag. Het gáát dan ook ergens over. Tegenstanders schrijven de lokale krant al weken vol. Wat overigens niet wil dat zeggen dat die info altijd klopt. Voor wie het niet volgt of checkt, is het haast niet te volgen. Misschien tegen beter weten in, maar ik ga toch proberen er wat helderheid in te scheppen.

Woningbouw in de Lange Weeren, de laatste uitleglocatie van Volendam is niet omstreden. Zés van de zeven politieke partijen in de gemeenteraad zijn vóór een mooie, groene, betaalbare en leefbare woonwijk. Ik heb me vaak afgevraagd hoe het dan kan, als iedereen hetzelfde wil, dat er dan toch zoveel spanning, discussie en meningsverschil ontstaat. Dat gaat dan ook niet over wel of geen woningbouw, maar over de beste wég om woningbouw te bereiken.


Kort samengevat, het gebied Lange Weeren is in eigendom bij 2 projectontwikkelaars. Eén ontwikkelaar (Scholtens) bezit de grond die aansluit op de Blokgouw. De gemeente werkt al jaren samen met deze ontwikkelaar om tot woningbouw te komen, zodat na afronding van de Broeckgouw doorgebouwd kan worden. Na heel veel hobbels, zit nu ook de provincie (als belangrijkste speler) aan tafel en is er een goede kans op woningbouw in dat deel van de Lange Weeren. Maar het is nog steeds een vogel in de lucht. Een meerderheid wil die kans pakken en op zo kórt mogelijke termijn die mooiste woonwijk van Nederland mogelijk maken.

Het andere deel van de Lange Weeren (aan de kant van de provinciale weg), is nu in eigendom bij de andere ontwikkelaar (BPD) en enkele lokale investeerders. En niet voor niets wordt er nu druk uitgeoefend om naar het hele gebied te kijken. Het voordeel daarvan is dat er dan ruimte is voor meer woningen en een grotere, mooie woonwijk. Een open deur, zou je denken. 

Maar eigenlijk is er hier geen behoefte aan zóveel woningen. En als er minder woningen komen in een groter gebied, dan wordt de betaalbaarheid van die woningen een probleem. Ook moet een deel van het proces dan opnieuw en moeten met een andere ontwikkelaar ook afspraken worden gemaakt (en zij met elkaar), wat in de praktijk neerkomt op jaren uitstel. Tenslotte zet de provincie in op binnenstedelijk bouwen. Dus hoe groter het gebied wordt, hoe kleiner de kans op woningbouw.

Het dilemma is van alle tijden. Kies je voor een grote kans op een kleine beloning? Of kies je voor een kleine kans op een grote beloning? Daar gaat de politieke discussie over. (Erg) gechargeerd gezegd: ga je voor safe of ga je gokken? Zoveel mensen, zoveel meningen. Zeker ook in de politiek. Want niet iedereen schat de kansen en beloningen hetzelfde in.

Het college kijkt naar het belang van de gemeente als geheel. Daarom maken we een algemene visie op het hele gebied en de hele gemeente voor de lánge termijn. Maar we zetten nu eerst in op de gróótste kans op snélle woningbouw (in een deel van de Lange Weeren). Want de Broeckgouw is bijna afgerond en er is dus haast. En er zijn vele honderden, zo niet duizenden woningzoekenden. De woningvoorraad slinkt en de huizenprijzen stijgen. Wij kiezen er daarom voor om door te pakken en woningbouw in de Lange Weeren niet op de lange baan te schuiven (inclusief het risico dat er helemáál niet gebouwd zal worden). Voor de zomer willen we meer zekerheid hebben. En opnieuw beginnen kan altijd nog, dan maakt die paar maanden tot de zomer ook niet het verschil.

Komt tijd, komt raad! En om positief af te sluiten, gisteren hoorde ik dat de subsidie voor de 3e ontsluitingsweg (€ 4,9 mjn) definitief is verleend. De ontsluiting voor de Lange Weeren is daarmee alvast verzekerd.


Wim Runderkamp

Wethouder