Hard ingrijpen in het Middengebied bij blijvende overlast

De lokale VVD pleit voor een harde aanpak in het Middengebied en de Singelwijk als blijkt dat de escalaties niet stoppen. Dat liet Frank Zwarthoed namens de partij weten in de gemeenteraad van afgelopen donderdag.

© Den Haag FM/Politie

Zwaar vuurwerk, Beschadigingen en bedreigingen

De VVD heeft met verschillende bewoners van de wijk gesproken over de overlast. Sommige mensen geven aan dat ze niet meer veilig door hun eigen wijk durven te lopen. Ze zien dat er drugs wordt gedeald in het Middengebied, dat er zwaar vuurwerk wordt gegooid en dat mensen die de politie inschakelen worden belaagd. Auto’s worden beschadigd, spiegels eraf getrapt. Jongeren dragen schroevendraaiers, zijn intimiderend en wensen buurtbewoners ernstige ziektes toe. Een buurtbewoner vertelt: “Je zegt er maar niks van, anders komen ze achter je aan.”

De VVD vindt dit onacceptabel. Zwarthoed: “We hopen natuurlijk dat het de komende tijd rustig blijft in de wijken. Zo niet, dan moet er gewoon hard worden ingegrepen.” Het is goed te zien dat het college van burgemeester en wethouders al de nodige maatregelen neemt en heeft genomen. Denk aan extra verlichting, het weghalen van de rode bankjes en een groepsverbod. Dat stemt de VVD tevreden. We vinden echter ook dat er meer mogelijk moet zijn als de overlast blijft doorgaan.

Daarom doen we enkele stevige suggesties.

Boetes, gebieds- en samenscholingsverboden bij overtredingen

Naast de wat zachtere hand van jongerenwerk, wat absoluut van groot belang is, willen we de daders van de overlast streng aanpakken. Daarom: stel niet alleen groepsverboden in maar ook samenscholingsverboden en gebiedsverboden. Verhoog de boetes voor deze overtredingen. En leg een last onder dwangsom (boetebedrag) op aan de ouders van de jeugd als er sprake is van wapenbezit of bezit van zwaar vuurwerk.

Natuurlijk is ook preventie belangrijk. Zorg daarom op verschillende punten in de Singelwijk en het Middengebied voor gericht cameratoezicht en geef politie de mogelijkheid om preventief te kunnen fouilleren. Uiteraard moeten deze maatregelen proportioneel worden toegepast, en alleen om de echte reljongeren te kunnen aanpakken.

Laten we benadrukken dat de bereidheid om dit probleem op te lossen er bij het college, de politie, de jongerenwerkers en de BOA’s absoluut is. Met deze extra suggesties kunnen we dit probleem effectiever aanpakken. Gelukkig reageerde de burgemeester positief op de suggesties van de VVD: “Al deze alternatieven hebben onze aandacht.”

Het mooiste zou natuurlijk zijn dat deze maatregelen niet nodig zijn en de jongeren zich rustig houden. Laten we daarop hopen maar niet naïef zijn. Stevig ingrijpen dus als het dreigt te escaleren.

Betrek de mensen in de wijk erbij

Tot slot: betrek de wijk heel goed bij de oplossingen zodat mensen op de hoogte zijn van wat er speelt. Mensen willen zich begrijpelijkerwijs gehoord voelen, en daarom moet de gemeente goed bereikbaar zijn als er wat speelt en moeten bewoners proactief worden benaderd met informatie. Ook pleiten wij voor aanspreekpunten per straat.

Bent u bewoner van het Middengebied en/of de Singelwijk en heeft u suggesties voor ons? Dat horen wij graag. Ook andere onderwerpen en vragen kunt u bij ons kwijt. Mail ons op info@edamvolendam.vvd.nl. Alvast bedankt.

Fractie VVD Edam-Volendam: Emile Karregat, Dorèthy van Raaij, Jan-Jaap Surie, Frank Zwarthoed, Elma de Koekkoek