Betrokken inwoners

Deze week zijn ‘betrokken inwoners’ mijn thema van de week. Steeds meer merk ik dat mensen willen meedenken met de gemeente en uit zichzelf knelpunten benoemen én dan oplossingen voorstellen. Een betrokkenheid die we koesteren. Om een indruk te geven, zomaar wat voorbeelden.

Deze week zijn ‘betrokken inwoners’ mijn thema van de week. Steeds meer merk ik dat mensen willen meedenken met de gemeente en uit zichzelf knelpunten benoemen én dan oplossingen voorstellen. Een betrokkenheid die we koesteren.

Om een indruk te geven, zomaar wat voorbeelden.

Deze week had ik overleg met een inwoner van de Tanger, over knelpunten met bruggen naar speeltuinen en de veiligheid op de Keetzijde. Een ander voorbeeld was een inwoner die haar waardering uitspreekt voor het historische Volendam- en Edammerpad. Waarbij ook wordt gewezen op een aantal plekken waar daar in het verleden bepaald niet zorgvuldig mee is omgesprongen. Gelukkig kunnen we een aantal van die knelpunten binnen afzienbare tijd aanpakken, in het kader van gepland wegenonderhoud.


Weer een ander voorbeeld zijn inwoners die zich opwerpen en onderhoud van bepaalde straten onder de aandacht brengen en daarbij met suggesties komen over hoe het ook kan, beter een veiliger. En wat te denken van het overleg dat ik had met betrokken burgers, die het Stolphoevekerkje, een Rijksmonument, aan de gemeente willen overdragen. Niet vanuit financiële overwegingen, maar vanuit de gedachte om dat monument voor de gemeenschap te behouden.


Verkeer is vaak onderwerp van gesprek. Nog zo’n voorbeeld is de handtekeningenactie hun de Roelof Bootstraat. Meer dan de helft van de inwoners reageerde op een door de buurt geïnitieerde enquête. En binnenkort gaan we ze antwoorden, wat we aan hun probleem kunnen doen. Een oplossing die naar verwachting de overlast verhelpt en leidt tot meer groen.

Zoveel betrokkenheid. Daar wordt je toch blij van! Vaak komt er iets anders uit dan mensen vooraf voor ogen hadden. Maar ook vanuit de gemeente staan we steeds meer open voor maatwerk en hebben een luisterend oor voor wat inwoners aangeven over hun eigen omgeving. En als beleving en know-how samenkomen, dan komen er vaak nieuwe oplossingen uit, waar iedereen mee uit de voeten kan. Al met al geeft mij dat erg veel voldoening, als ik op die manier mijn steentje bij kan dragen om de gemeente mooier te maken.

Wim Runderkamp
Wethouder