Werk in uitvoering!

Zit ik in een zoomsessie met burgemeester & wethouders, de (digitale) begrotingsraad van vorige week nog even te evalueren. En min of meer onbewust maakte ik de balans op. Er gebeurt zoveel. En in 2021 wordt dat nog veel meer. We werken allemaal weer thuis en zien ook in onze regio steeds meer mondkapjes. Maar het werk gaat gewoon door. En dat is duidelijk te zien.

Nadat ik boodschappen heb gehaald, rij ik om de Stient heen. Ik ben positief verrast hoe snel de huurwoningen uit de grond worden gestampt, op de locatie van de oude Blokwhere. Daarnaast komt een nieuwe school op de locatie van de oude Zuidwester. Bijna thuis, rij ik langs de bouwplaats, waar ik op de huidige zandvlakte in gedachten al de turnhal, het Kindcentrum en de bouwspeelplaats voor me zien. Mooi dat dit nu van start is.
‘s Middags heb ik een overleg in Edam, ik rij over de Burg. Versteeghsingel. En zie dat daar de voorbereidende werkzaamheden op het Korsnassterrein aan de overkant van het water zijn gestart. Dat kan nu snel door, want de gemeente is door de rechter definitief in het gelijk gesteld. Ik parkeer op de nieuwe parkeerplaats langs de Singelweg. Dat ziet er prachtig uit, een oude belofte die is ingelost, maar deze plek moet nog wel gevonden gaan worden. De aanstaande parkeerverwijzingen gaan daar nog komt.
Mijn vergadering in Edam gaat over de 3e ontsluitingsweg. Het groen daar omheen wordt in februari al aangelegd. En de start van de werkzaamheden aan de weg zelf, dat gaat eind 2021 gebeuren. Ondertussen worden in de vergaderzaal om mij heen al wat voorbereidingen getroffen voor een vergadering met gemeenteraadsleden. Daarin zullen ze worden bijgepraat door de burgemeester en wethouder Tuijp, over alles dat uit de kast wordt gehaald om de rust terug te laten keren op met name het Middengebied.
Aansluitend word ik ook bijgepraat over de Julianaweg. Vele honderden mensen hebben de enquete ingevuld en de werkgroep met tientallen vertegenwoordigers van bewoners en ondernemers zijn al aan de slag gegaan. Ik vind het vooral opvallend dat Groen even sterk scoort als Parkeren. Maar doorstroming en veiligheid staan, zoals verwacht, bovenaan het lijstje. Dat wordt nog puzzelen! Hier de uitkomsten.
Aan plannen en ambities geen gebrek. Maar het is mij overduidelijk dat 2021 het jaar van de uitvoering wordt!
Wim Runderkamp
Wethouder