Maak Boelenspark gezellig, in samenspraak met bewoners

Afgelopen donderdag werd er in de gemeenteraad gesproken over het groen in onze gemeente. Een veelbesproken onderwerp. VVD-wethouder Wim Runderkamp heeft een plan opgesteld om het groen te verbeteren en meer tot z’n recht te laten komen. Daarbij wordt ook gekeken naar de recreatieve functies van parken en plantsoenen. De VVD-fractie stelde donderdag voor om het Boelenspark, samen met de omwonenden en inwoners, tot een gezelliger geheel te maken.

Boelenspark omvormen tot ontmoetingsplek

Wat zou het mooi zijn als het Boelenspark, bijvoorbeeld bij de ijsbaan, aantrekkelijker wordt om te kunnen picknicken, met een drankje en een versnapering, onder het genot van relaxte live muziek. Denk aan de mogelijkheden dat het Vondelpark in Amsterdam kent. Daar vertoeven Amsterdammers graag op zonnige dagen, om een boekje te lezen, een wijntje te drinken of gewoon even bij te kletsen. Er is veel rustig groen, maar ook een gelegenheid voor kinderen om te spelen en de mogelijkheid om op een klein terrasje een kopje koffie te nuttigen. De VVD zou het fantastisch vinden als de gemeente, in volledige samenspraak met omwonenden, zou kijken naar de mogelijkheden om het Boelenspark meer te benutten.

Afgelopen donderdag gaf VVD-raadslid Jan-Jaap Surie deze suggesties mee aan de wethouder. De wethouder reageerde positief en zei dit voorstel mee te nemen in de concrete uitwerking van de plannen. Het past in het idee van de wethouder dat ons groen een multifunctioneel karakter heeft, en dus ook kan uitnodigen tot ontmoeting.

Muziektalent de ruimte geven, zonder overlast

Het college heeft al stappen gezet om de parken aantrekkelijker te maken. Zo zijn er een aantal plekken in de gemeente waar er voor kinderen natuurspeelplaatsen worden aangelegd, waar ze kunnen klimmen en klauteren in de natuur. Een van die plekken wordt het ‘eilandje’ in het midden van de ijsbaan. Zonder teveel te veranderen aan de bomenstructuur daar kan er voor kinderen iets moois neergezet worden. Dat is een goede stap. Een volgende stap kan volgens de VVD zijn om wat meer mogelijk te maken in het park.

Suggesties zijn een kleinschalig terrasje bij het huisje van de ijsvereniging, waar bezoekers van het park dan een lekker broodje met een kop koffie of drankje kunnen kopen, of een bescheiden podiumpje waar live muziek gemaakt kan worden door een van de zeer vele muziektalenten die Volendam rijk is. Daarmee kan het park beter tot z’n recht komen. Als er ondernemers en/of verenigingen zijn die dit willen exploiteren hoeft het de gemeente bovendien niet veel te kosten.

Voorop staat dat alles in samenspraak moet met omwonenden en inwoners van de gemeente. De VVD heeft gelukkig al een aantal enthousiaste inwoners rondom het park gesproken. We wachten met veel interesse of de plannen van de VVD verwezenlijkt kunnen worden door het college van burgemeester & wethouders, zodat we nog meer kunnen genieten van ons groen.