3e ontsluitingsweg

De 3e ontsluitingsweg! Hij gaat er komen! Want we hebben de belangrijkste mijlpaal bereikt. En dat is geweldig nieuws. Toch was het een week van pieken en dalen. Zo’n dal was de kapotte waterleiding in het Zuideinde en de gevolgen daarvan. Maar de pieken overheersen wat mij betreft deze week.

Bijvoorbeeld door de taart die het college ontving voor de nominatie voor ‘Het Gele Steentje’ van de vereniging Oud Edam. De tweede keer dat ik me mag verheugen met een nominatie. Eerder waren het de historische wasplaatsen die prachtig waren hersteld. Dit jaar zijn het de brughoofden bij de Noordervesting, waar we de nominatie aan te danken hebben. Altijd leuk! Als de inzet van de gemeente om de openbare ruimte mooier te maken zo gewaardeerd wordt.

Verder had ik een uitstekend overleg, samen met wethouder Schutt, met Koninklijke Horeca Edam-Volendam, over terrassen in de openbare ruimte in Corona-tijd. We zetten alles op alles om samen met ondernemers te zorgen dat het snel en veilig kan. Niet alleen de horeca en het college zitten er zo in, ook de gemeenteraad heeft al meerdere keren gevraagd om een positieve, soepele insteek.

Dit is ook te merken aan de manier waarop we andere ondernemers proberen te faciliteren. Zoals de oliebollenkramen. Veel kermissen gaan namelijk niet door en zo kunnen we ze toch een beetje steunen. Voor wat betreft de kermis in Volendam is het nog even afwachten. Het ziet er natuurlijk niet best uit, dat beseft iedereen, maar we wachten zolang we kunnen. Je weet het nooit. Of er nog een wondertje in het verschiet ligt. Definitief annuleren kan altijd nog.

Maar nog even over de 3e ontsluitingsweg. Het bestemmingsplan is onherroepelijk. Daarmee is het grootste risico van de baan. Wat mij betreft een grote verdienste van de ambtelijke organisatie, maar een compliment komt ook de vereniging ‘Weg met die weg’ toe, voor het constructieve overleg, ondanks de diverse hobbels die we zijn tegengekomen. Eerder dit jaar hebben we ook de benodigde gronden al aangekocht.

De weg kan er nu dus definitief komen! Zodat de druk op de Julianaweg en de Singel fors worden verminderd en de Dijkgraaf Poschlaan niet meer ‘vast’ staat. We gaan ondertussen verder met de aanbesteding, technische uitwerking en subsidie. En met overleg met de omwonenden over de inrichting van het groen langs de nieuwe weg. Ik verwacht dat we dan volgend jaar met de realisatie kunnen beginnen. Ik kan het niet afwachten!

Wim Runderkamp
Wethouder