De gemeente kan niet elke branche helpen, maar de horeca wellicht wel. Immers, als de maatregelen worden verruimd en er moet een anderhalvemetersamenleving worden ingericht dan moet er ook vol gas gegeven kunnen worden om te overleven. Het water staat de meeste horecabedrijven tot aan de lippen. De horeca bedenkt wel plannen om op een anderhalvemetersamenleving in te spelen en dan is het goed als er geen discussie meer is met de gemeente.
VVD en Lijst Kras samen op de bres
VVD-fractievoorzitter Emile Karregat kwam met de motie maar gezegd moet worden dat ook Erik Schokker van Lijst Kras met dat idee speelde. En dus trokken de partijen gezamenlijk op om de raad en het college ervan te overtuigen tot actie over te gaan. De gemeente zou zich tijdelijk wat coulanter dan normaal op kunnen stellen om de horeca te laten overleven.
De minister-president heeft namelijk aangegeven dat als er een versoepeling van de coronarestricties plaatsvindt, dit waarschijnlijk gedoseerd zal gebeuren, waarbij verschillende branches dan rekening dienen te houden met de anderhalvemeternorm. De Koninklijke Horeca heeft al aangegeven dat deze norm werkbaar en technisch haalbaar kan zijn, maar niet rendabel is voor veel horecazaken, omdat bij het naleven van deze norm de omzet zes maal lager uit kan vallen.
Horeca moet tijdelijk de ruimte krijgen
De horeca zou naar onze mening van de overheid zoveel mogelijk ruimte moeten krijgen om deze crisis te overleven, ook als straks de verplichte horecasluiting voorbij is. Voor veel zaken zijn de enige mogelijkheden om de omzet straks op peil te houden dat ze meer vierkante meters mogen benutten of het uitbreiden van de openingstijden. Zodat ze bijvoorbeeld iets eerder dat kopje koffie met gebak serveren. Omdat de gemeente direct invloed heeft op de openbare ruimte en andere regelgeving kan het zo echt iets betekenen.
De motie riep het college van burgemeester en wethouder op om in overleg met de horecasector een plan te maken waarbij gemeentelijke regels in de periode na de verplichte horecasluiting tijdelijk (tot zolang de anderhalvemetersamenleving duurt) kunnen worden versoepeld. Dan hebben de horecaondernemers de gelegenheid hun verdiencapaciteit te vergroten en wordt het bijvoorbeeld tijdelijk toegestaan dat er grotere terrassen en ruimere openingstijden mogelijk zijn. Net als het geven van vent- of standplaatsvergunningen voor kleinere bedrijven.
De discussie ging er in de raad met name over of niet alleen de horeca maar ook andere branches meegenomen kunnen worden bij de zoektocht naar steun. Uiteindelijk concludeerde de burgemeester dat het college zo breed mogelijk zal kijken naar hulpmogelijkheden en de horeca daarbij hoog in prioritering staat.
Fractie VVD Edam-Volendam
Emile Karregat, Dorèthy van Raaij, Jan-Jaap Surie, Frank Zwarthoed, Elma de Koekkoek