Thema van de week is de openbare ruimte

De storm Ciara en de karakteristieke lantaarnpalen zijn daar de reden voor. Verder is bekend gemaakt hoe de kermisopstelling wordt, inclusief de attracties op de Julianaweg. Volgens mij wordt het weer prachtig in september! En wat de reconstructie van de Julianaweg betreft, dat gaat Dura Vermeer doen.

Een ander thema waar ik me deze week mee bezig hield, was duurzaamheid. Bijvoorbeeld een overleg over de Amsterdamse ambities ten aanzien van duurzame mobiliteit en eventuele gevolgen voor Edam-Volendam. En de nieuwe opzet van de Duurzaamheidsbeurs, die een hele belevenis gaat worden. Of de interne opzet om de ambities rondom circulair inkopen te realiseren.

Maar even terug naar de openbare ruimte. Opvallend was dat de storm Ciara geen enkele boom omblies in Edam-Volendam. Vorige maand was er nog aandacht voor een slechte boom die gerooid moest worden. Dat wordt zelden warm ontvangen, maar is we nodig. Ik ben op deze momenten blij dat we dat niet uitgesteld hebben, met alle risico’s van dien. En het is een mooi teken dat ons bomenbestand goed op orde is.

En wat betreft de lantaarnpalen, om de kwaliteit in de openbare ruimte hoog te houden, hebben we gekozen voor karakteristieke lantaarnpalen in bijvoorbeeld de oude kom van Volendam. Maar we willen die wel omzetten naar led. Daarom is er langs de Schippersgracht een proefopstelling neergezet. Vijf verschillende armaturen zijn er te zien. Uiteraard moeten die technisch voldoen, maar zo kunnen we ook goed zien, welke we het mooist vinden. Iedereen kan gaan kijken!

Wim Runderkamp,

Wethouder