Bereikbaarheid Edam-Volendam: 3de Ontsluitingsweg, renovatie Julianaweg en doorstroming N247

In de afgelopen raadsvergadering van 19 december zijn er verschillende onderwerpen besproken met betrekking tot de bereikbaarheid van Edam-Volendam. De 3de ontsluitingsweg stond met een voorstel op de agenda. Door een motie van het CDA werd ook de renovatie van de Julianaweg bij dit onderwerp betrokken. Bij het agendapunt over de Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft de VVD een motie ingediend om de bereikbaarheid van onze regio onder de aandacht te brengen. Aan het eind van de avond was het resultaat dat alle 3 de onderwerpen brede steun kregen van de gemeenteraad om snel vervolgstappen te zetten.

Laatste stappen voorbereiding 3de ontsluitingsweg

Nadat vorige maand het geld is gereserveerd voor de aanleg, zijn deze keer de bestemmingsplannen goedgekeurd en heeft het college de bevoegdheid gekregen om de benodigde gronden te onteigenen. Met bijna alle grondeigenaren is een overeenkomst gesloten. Helaas gaan de onderhandelingen met de laatste grondeigenaar, de firma Scholtens, stroef. Zij zijn ook de eigenaar en ontwikkelaar van de toekomstige bebouwing van de Lange Weeren. Hopelijk komt er in januari een oplossing, zodat de realisatie van de 3de ontsluitingsweg snel kan beginnen en dat de relatie goed blijft met de ontwikkelaar van de toekomstige woonwijk.

Noodzakelijke renovatie Julianaweg kan niet wachten

De zorgen van het CDA, VVD en VD80 over de verwachte overlast van de renovatie van de Julianaweg, hebben geleid tot een motie om eerst te wachten op de voltooiing van de 3de ontsluitingsweg, voordat de werkzaamheden van de Julianaweg beginnen. Deze zorgen werden breed in de gemeenteraad gedeeld en het idee kon op veel steun rekenen. Het college deelt de zorgen, maar gaf aan dat bij verder uitstel van de renovatie de veiligheidsrisico’s te groot worden.

Sinds 2007 zijn er al rapporten dat de weg, funderingen en leidingen onder de weg nodig aan vervanging toe zijn. Het project wordt opgeknipt per weg deel en een bouwteam gaat samenwerken met belanghebbenden om de overlast minimaliseren. Volgend jaar worden de details van het project uitgewerkt. Na deze uitleg van het college is de motie losgekoppeld van de 3de ontsluitingsweg en is de oproep om de overlast te minimaliseren blijven staan om zo het college te steunen in de aanpak van de renovatie. De gemeente gaat vol gas door met de renovatie van de Julianaweg én met de aanleg van de 3e ontsluitingsweg.

VVD wil doorstroming N247 als prioriteit van de MRA

De evaluatie van het samenwerkingsverband Metropoolregio Amsterdam was een ander onderwerp op de agenda van de gemeenteraad. De samenwerking gaat erg goed en alle gemeentes worden gehoord, ondanks de grote verschillen in het aantal inwoners. Dit willen we graag zo houden en met extra aandacht voor de N247. De doorstroming op de N247 is nu al niet goed en met de verwachte nieuwbouw langs de N247, zal dit alleen maar erger worden. De huidige vorm van samenwerking en meer aandacht voor de N247 in de MRA zijn door 2 moties van de VVD unaniem aangenomen. Hiermee heeft de gemeenteraad het college de opdracht gegeven om dit over te brengen naar de andere deelnemers van de MRA.

 

De VVD is zeer tevreden dat de gemeente met deze voorstellen grote stappen zet in deze projecten. De bereikbaarheid van onze gemeente is een speerpunt van de VVD en zal de voortgang van deze projecten nauwgezet blijven volgen.