Oogsten en zaaien

Terugkijken naar resultaten, doorgaan met toekomstige resultaten. Deze week realiseerde ik me dat ik alweer een jaar stukjes schrijf over wat ik zo per week tegenkom. En dat was waarschijnlijk niet toevallig. Want deze week keken we met het college ook even een paar uur terug op 2019 en vooruit naar 2020. Het gefuseerde Edam-Volendam bestaat alweer een jaar of 4. En alsof het nooit anders geweest is.

Het meeste is ongewijzigd gebleven, maar ondertussen is er ook veel gerealiseerd. Er is buiten veel werk verzet in de vorm van herinrichtingen, extra handhaving; vastgoed is verkocht, woningbouw gaat door, glasvezel wordt aangelegd, LEF levert de eerste resultaten op, we werken inmiddels op afspraak en zonder wachttijden en praktisch overal verschenen en verschijnen ondergrondse afvalcontainers.

En we gaan nog wel even door. Want er komen nog veel plannen aan, die nu nog niet zichtbaar zijn. Een nieuwe turnhal, een bouwspeelplaats, de herontwikkeling op diverse locaties in Edam, Volendam en Oosthuizen, de aanleg van de 3e ontsluitingsweg en start van de reconstructie van de Julianaweg, om maar een paar ingrijpende te noemen.

En wat te denken van de dijkversterking. Het is weliswaar niet ons project, maar van HHNK; het gaat wel heel veel betekenen in onze gemeente. Ik ga daarom de rustige weken rond het Kerstreces ook gebruiken om de balans op te maken. Hoe ver zijn we gekomen en wat is het belangrijkste in 2020. En ik denk dat mijn topprioriteiten al wel helder zijn. Dat gaat om verkeer & parkeren, cai & glasvezel en een betere dienstverlening. Want daar is volgens mij nog heel veel werk aan de winkel.

Dit waren trouwens ook onderwerpen waar het deze week over ging. Onder andere het verkeer rondom de herinrichting van het Zuideinde vanaf januari. En de stand van zaken rond een ‘meldingenapp’ om te zorgen dat we makkelijker misstanden kunnen melden en net zo makkelijk antwoord gaan krijgen. Ook iets waar ik deze week natuurlijk niet omheen kan, waren de bomen in de Zeestraat. Stap voor stap knapt het steeds meer op. Ik kan niet wachten tot het voorjaar. Als de bomen groen zijn en de eerste terrassen hopelijk verschijnen.

En laat ik ook de lunch met scholieren die meededen aan de debat-Battle niet vergeten. Deze nieuwe generatie met een duidelijke eigen mening, ging in gesprek met de gemeente. Ook burgemeester Sievers en wethouder Tuijp waren er bij. Want LEF stond met name op het programma.

Het gesprek gaat dan nauwelijks over alcohol. Het gaat vooral over vertier, over wat leuk is. De bottomline die ik er aan overhield is dat de gemeente het vooral niet zelf dingen moet gaan organiseren. Laat dat aan de jeugd (in dit geval 14-17 jaar) zelf over. Ze hebben de ideeën. Er is geld voor vrijgemaakt en er zijn plekken beschikbaar. Wie weet en kan het beter dan de jongeren zelf?

Wim Runderkamp,
Wethouder