Glasvezel

thema van de week is: glasvezel! Zoals wel vaker, speelde er weer van alles. De gemeenteraad ging akkoord met het op een andere leest schoeien van speelplaatsen. Niet de geijkte identieke plekken met kunstgras, maar speelplaatsen die een avontuurlijk karakter krijgen, waarbij de creativiteit van kinderen als vanzelf wordt aangeboord. Dit zal samen met het Groenbeleid worden gerealiseerd.

Verder werd ik bijgepraat over allerlei onderwerpen. Overleg met omwonenden en Oud Edam over de inrichting van de toekomstige parkeerplaats langs de Singelweg, over de stand van zaken rondom de herontwikkeling van de Hoogstraat in Edam, de inrichting van het achterterrein en de mate van draagvlak daarvoor. Verder over de eerste input voor de Omgevingsvisie en de eerste, positieve ervaringen nadat het ‘mobiele praathuis’ Etersheim afgelopen zaterdag en de Stient deze donderdag heeft aangedaan. Ook de stand van zaken met de nieuwe Openbaar Vervoer-concessie, de voorziene uitbreiding van oplaadpunten op het busstation Edam, uitbreiding van fietsparkeren en hoe de elektrificering een succes kan worden. Tenslotte nog over circulair inkopen, de enorme ambities in de Metropoolregio Amsterdam en de vraag hoe en in hoeverre dat realistisch en betaalbaar blijft.

Zeker het melden waard is de jeugdbrandweer. De Jeugdbrandweer, het Young Fire & Rescue Team Edam-Volendam, heeft namelijk een promotiefilm gemaakt. Deze zal worden getoond op het Brandweerevent op 3 en 4 oktober. De ouders mochten bij wijze van preview de film en de banners alvast zien. Het is echt prachtig geworden en een mooi voorbeeld van hoe Edam-Volendam zich in positieve zin onderscheidt en op de kaart zet.

Toch blijft glasvezel mijn thema van de week. De eerste aansluiting, bij de basisschool in Kwadijk, is inmiddels feestelijk gevierd. https://www.groot-waterland.nl/…/eerste-glasvezelaansluiti…/ Dat gaan er snel meer worden. Alles wordt op alles gezet om samen de laatste slagen te maken en het glasvezelnetwerk op zo kort mogelijke termijn in heel Zeevang te activeren. In de tussentijd loopt ook het vervolgonderzoek naar de toekomst van de CAI in Edam-Volendam. Zo rond de jaarwisseling hoop ik hier meer over te kunnen melden.

Wim Runderkamp
Wethouder