Weth. Wim Runderkamp: Impuls voor wegen en bruggen!

Wat speelde er deze week? Sommige grote en sommige minder grote, maar leuke dingen. De verkiezingen voor Provinciale Staten, maar ook de Bomenplantdag en NL Doet op de Botterwerf. De enquete voor het openbaar vervoer in Zaanstreek-Waterland vanaf 2022 en ook de miljoeneninvesteringen in het onderhoud van wegen en bruggen.

De Bomenplantdag is altijd leuk. En ook deze keer werden we niet teleurgesteld. We kregen hulp van een hoop enthousiaste leerlingen uit groep 6 van de Petrusschool. De eerste 19 van 100 nieuwe bloesembomen werden geplant in de Broeckgouw, langs de Amsteldiep. Dat wordt straks in het voorjaar echt prachtig langs het fietspad!

En dan de enquete naar het toekomstige openbaar vervoer. Willen we meer bussen of is het genoeg? Willen we minder haltes en kortere reistijd? Of andersom? Willen we gelijk alleen maar elektrische bussen of is duurzaamheid minder belangrijk? U kunt uw mening nu geven!

Want de resultaten van deze enquete zijn input voor de eisen en keuzes die de Vervoerregio gaan maken bij de nieuwe ‘concessieverlening’. Dat wil zeggen, bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Zaanstreek-Waterland, zoals dat vanaf 2022 gaat rijden. Dus als u wel eens met de bus reist, grijp deze kans dan en geef uw mening!

Hoe belangrijk en leuk ook, het belangrijkste thema deze week is wat mij betreft toch de inzet van de gemeenteraad om miljoenen te investeren in wegen en bruggen. Gebleken is dat er de afgelopen jaren te weinig onderhoud is gepleegd. Momenteel zijn we hard bezig aan een inhaalslag en dat is op diverse plekken merkbaar (en helaas ook met de daarmee gepaard gaan de overlast). Maar er is veel meer nodig om de wegen, bruggen en havens op niveau te krijgen én te houden. De gemeenteraad heeft vaak aangegeven hoe belangrijk ze dit vindt. En dat bleek ook wel.

De raad gaat akkoord met een eenmalige impuls van bijna 7 miljoen euro en daar bovenop een bedrag dat oploopt tot 2 miljoen euro per jaar. Een forse opgave, om achterstallig onderhoud weg te werken en te voorkomen. En de inlossing van een belangrijke belofte van veel politieke partijen. In de praktijk gaan we dit steeds meer wijkgericht aanpakken, zoals afgelopen jaar het geval was in de Blokgouw rondom de Boeijer en in Edam rondom de P.Pietersstraat.

Wim Runderkamp
Wethouder