Weth. Wim Runderkamp: Niets is wat het lijkt te zijn!

We zien slechts wat we denken. En wat we denken hangt af van onze overtuigingen. Onze overtuigingen zijn vaak weer gelinkt aan onze ervaringen en (bij gebrek daaraan) vooroordelen. Die per definitie zijn gebaseerd op onvolledige informatie. Het is een klein wonder dat we nog fatsoenlijke weloverwogen beslissingen kunnen nemen!

Deze week kwam dit op verschillende momenten duidelijk in beeld. Neem bijvoorbeeld een interview met de LOVE over parkeren. Een onderwerp, waar veel mensen aannames doen die niet kloppen en niet gecheckt worden. Omdat het mensen direct raakt, worden wel allerlei meningen gegeven, soms verpakt als feiten. Ik ben dat erg blij met de LOVE die navraag doet.

Ook de berichtgeving over het Europaplein of over mogelijke gemeentelijke fusies zijn van die onderwerpen. Ik kom veel ongeïnformeerde meningen en misinterpretaties tegen. Ik ben dan blij met een genuanceerd geluid vanuit een betrokken burger in een lokale krant. Die informatie bereikt misschien andere mensen en komt misschien beter binnen, dan de misleidende informatie die sommige politieke schreeuwers verschaffen over waar we staan en hoe we er in staan. Op zich vindt manipulatie van informatie wel vaker plaats. En ik denk dat dit meestal is ingegeven door eigenbelang, (te) sterke overtuigingen of opportunisme. Slecht nieuws ‘travels fast’ zeggen ze wel eens. Nou, mond op mond ging het al snel, maar via bijvoorbeeld whatsapp is het helemaal niet meer bij te houden. En niet te corrigeren, hoe jammer dat soms ook is. Fake news is een werkelijkheid waar we mee moeten dealen.

Niets is wat het lijkt te zijn. Onze beeldvorming, mijn beeldvorming, wordt bepaald op basis van onvolledige en soms zelfs onjuiste informatie. Ondertussen reageren mensen wel vanuit die beeldvorming. Hoe fijn zou het zijn als dingen dan eerst gecheckt worden. Als we eerst tot 10 tellen, dingen navragen en dan pas overwegen te reageren. Hoe belangrijk is onderscheidingsvermogen!

Ik herken het ook in mijzelf. Ik kan best wat geduld opbrengen, maar het is niet mijn sterkste punt. En bij tijd en wijle kom ik dingen tegen, waar ik ook gelijk op reageer. Niet alleen online, maar ook tijdens het werk. Meestal omdat ik een uitgesproken doel nastreef of tot de conclusie komt dat afspraken niet worden nagekomen. Het is confronterend of zelfs ronduit pijnlijk als ik dan conclusies trek, die achteraf een heel andere verklaring hebben. Zeker als dat achteraf een relatie heeft met iemands gezondheid bijvoorbeeld of als ik het door navragen had moeten en kunnen voorkomen.

Deze week kwamen een paar van die voorbeelden langs, waar ik keuzes maakte en beslissingen nam op basis van wat ik dacht te weten. Maar anderen hebben vaak kennis van andere puzzelstukjes. En alleen samen krijg je een completer beeld. En hopelijk betere beslissingen. Alles bij elkaar was het een week waarin ik heb gezien dat niets is wat het lijkt te zijn, en waarin ik heb geleerd meer door te vragen voor ik conclusies trek. Het begint met de hand in eigen boezem. En nou hopen dat de buitenwereld mijn verbeteringen gaat weerspiegelen!

Wim Runderkamp
Wethouder