Weth. Wim Runderkamp: Mijn thema van de week is Investeren in de toekomst!

De jeugd heeft de toekomst. Een open deur, maar ook mijn thema van de week. Vorige week was er eerst ‘Scoor een boek!’. Een prachtige samenwerking tussen bibliotheek, scholen en FC Volendam. Altijd leuk om met Frook en talentvolle kinderen een balletje te trappen. Maar met een serieuze boodschap. Lezen is belangrijk. En leuk. Ook voor sporters. Ik ben benieuwd welke school en groep de meeste boeken heeft gelezen over 10 weken!


Vanochtend was er de jongeren-raadsvergadering. Twee groepen vmbo-leerlingen van het Don Bosco College gingen in discussie over de toekomst van de kermis. Helemaal officieel, onder voorzitterschap van de burgemeester, begeleiding van de griffier en een aantal raadsleden. En ik mocht als wethouder mijn steentje bijdragen. Goed om onderwijs zo met de praktijk te verbinden. En ook voor de gemeente erg leuk. Ik hoorde zowel bekende argumenten en ideeën als nieuwe zaken. Wie weet wat daar nog van komt!

Investeren in de toekomst willen we ook in de openbare ruimte. Vorig jaar heeft de raad al gevraagd om snel met een Beheerplan te komen en om achterstallig onderhoud weg te werken. Inmiddels is het voorstel naar de gemeenteraad. Financieel is het een grote knoop, maar dan loop je niet meer achter de feiten aan.

En tenslotte investeren we ook in de toekomst op het gebied van dienstverlening. Van de week in een wachtkamer realiseerde ik me dat ik gelukkig zelden bij een fysio of dokter kom. Reguliere afspraken bij de tandarts, daar blijft het gewoonlijk wel bij. En waar ik vroeger standaard een half uur moest wachten, wordt ik tegenwoordig altijd volgens afspraak geholpen. Bij de gemeente is dat nog andere koek, maar dat gaat veranderen! Per 1 april aanstaande. En het is geen grap, maar hoog tijd.

Per 1 april kun je bij de gemeente alleen nog terecht als je een afspraak hebt. En dan wordt je ook op die tijd geholpen. Nooit meer wachttijden! En mocht je geen afspraak hebben, dan maken we die voorlopig ter plekke. Maar dan kun je dus ook pech hebben. Daarom adviseer ik iedereen om vooraf een afspraak te maken. Dat gaat (ook nu al) heel makkelijk, via https://afspraak.edam-volendam.nl/Internetafspraken. Maar even bellen kan natuurlijk ook. We grijpen dit ook aan om gelijk de tijden te verruimen en gelijk te trekken, van 8.30 - 16.30 uur voor alle loketten, los van de bekende maandagavond.

Wim Runderkamp
Wethouder