Column Jan-Jaap Surie: Nieuw kantoor

In 2015 verhuist mijn bedrijf. Op dit moment werk in een prachtig grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam. Ik werk al sinds 2002, via meerdere werkgevers en verhuizingen op verschillende plekken in het centrum van Amsterdam. De bus en 5 minuten met mijn ‘Amsterdam’ fiets vanaf Centraal, brengen mij van huis naar mijn werkplek, in het hart van het financiële centrum van Nederland, tussen alle winkels en horeca van de Kalverstaat, Leidsestraat en de ‘negen straatjes’.

Maar we zijn ons oude pand ontgroeid, helaas ga ik nu het centrum verlaten en verhuizen naar de Rembrandttoren bij het Amstel station, dit vanwege de groeimogelijkheden en de bereikbaarheid voor personeel en klanten. Dus dat wordt 10 minuten langer fietsen op de heen- en terugweg. Maar ach, een nieuwe locatie heeft ook weer zijn voordelen; nieuwe werkplekken, andere winkels en horeca, prachtige inpandige kantine en een nieuwe omgeving. En wat is het alternatief? Ontslag nemen!?

Toevallig worstelt onze gemeente Edam-Volendam ook met een huisvestingsprobleem. Zij hebben niet alleen ruimtegebrek, maar ook nog eens een zwaar verouderd en afgekeurd gebouw aan de Mgr. Veermanlaan. De gemeente worstelt hier al jaren mee en de oplossing is sinds de verkoop van het HHNK complex verder weg dan ooit. En door het enorme verlies op dit pand is de oplossing in ieder geval 1,5 mln. euro duurder. Maar waarom is het juist nu verkocht? Volgend jaar is de fusie met Zeevang een feit en krijgen we nog meer ambtenaren. Is de verkoopprijs zo goed? Ik ben geen vastgoedspecialist, maar een daling van 50% in 4 jaar is zelfs in deze markt veel. Is er een alternatief voor de ambtenaren gevonden? Nee, er is nog geen plan vanuit het college gepresenteerd.

Is dan de werkelijke reden dat dit college niet wil dat er ambtenaren gaan werken in Edam? Is het nog steeds de kommenstrijd die in leven wordt gehouden door een paar oude verhalen, die niemand meer werkelijk heeft meegemaakt? Hou eens op! Edam is maar 5 minuten fietsen, er zijn genoeg parkeerplaatsen bij Boon en de bus stopt om de hoek. Ook qua omgeving en faciliteiten kun je er alleen maar op vooruit gaan t.o.v. de Mgr. Veermanlaan en het Stadskantoor. Ik zie alleen maar mijn positieve punten van mijn oude en nieuwe werklocatie terug in het HHNK pand. Maar goed, smaken verschillen. Je kan altijd nog ontslag nemen!

In 2015 gaan we ook weer stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. En we kunnen concluderen uit de toename van politieke publicaties (ja, ik doe ook mee!), dat de campagnes al zijn begonnen. En ik hoor aan de reacties om me heen dat de NiVo voor sommige de enige informatiebron over dit onderwerp is. Hoe kan men anders het verhaal van VD’80 serieus nemen. Ze durven te schrijven dat het allemaal de schuld van de PvdA is. Dat is wel heel erg krom, zij zijn samen met het CDA de enige partijen die bij de aankoop én bij de verkoop in het college zaten. Dan kun je beter, zoals het CDA en de PvdA, stil in de hoek gaan zitten en je kapot schamen voor deze affaire. Maar nee, VD’80 denkt dat als je maar hard genoeg schreeuwt, dit de waarheid wordt.

Schreeuwen is iets waar Lijst Kras groot mee is geworden. Maar ze doen dat in ieder geval wel consequent in dit huisvestingsprobleem. Maar nu ze koste wat kost hun zin hebben, wil ik ook graag dat ze de verantwoordelijkheid nemen om met een voorstel te komen om dit probleem op te lossen. De ambtenaren werken in een bouwval en worden ziek van de arbeidsomstandigheden, we kunnen dit probleem niet meer doorschuiven! De enige uitweg lijkt in nieuwbouw te liggen, dit is op korte termijn een dure oplossing. Maar bij een goed en duurzaam plan, kan ik alleen maar voor zijn, zodat straks iedereen naar een nieuw kantoor kan gaan. 

Jan-Jaap Surie

Geboren in 1978 te Purmerend, opgegroeid in Edam, gestudeerd en gewoond in Amsterdam en sinds 2006 weer woonachtig in Edam. In het dagelijkse leven werkzaam in de financiële wereld en in z’n vrije tijd actief lid van de (lokale) VVD.