Weth. Wim Runderkamp: Mijn thema van de week is Regionale ontwikkelingen!

Meestal heb ik meteen een thema paraat. Deze week is in dat opzicht anders. Wat kleurde mijn week nou het meest? Het ging eigenlijk een beetje alle kanten op. Van een personeelsbijeenkomst tot de Markermeerdijk, van horeca tot kermis. Misschien dat regionale ontwikkelingen per saldo het meest aanwezig waren.

Er zat deze week in ieder geval veel uitvoering in. Zo kreeg ik fraaie foto’s te zien over een opgeknapt pad in het park bij Oosthuizen. Door schelpen in hele natte grond was het park in natte periodes onbegaanbaar. Maar met deze halfverharding behoort dat tot het verleden! Meer op hoofdlijnen, we hebben flink doorgevraagd over de concept-plannen over het beheer van onder andere bruggen en wegen. Daar gaat serieus veel geld in om en kwaliteitsnormen en assetmanagement zijn niet alleen wenselijk maar ook noodzakelijk.

En wat de kermis betreft. Eerst het slechte nieuws: de FEBO-kar komt niet meer! Dat wordt dus even wennen. Voor deze wagen (die alleen nog in gebruik was bij de kermis in Volendam), gaan we daarom een mooi(er) alternatief zoeken. Het goede nieuws is dat dat gaat lukken en dat de eerste attracties al bekend zijn. Zo komt de Hell Raiders (een booster) naar Edam. En wordt Volendam bezocht door de nog in aanbouw zijnde Dance Mix en de prachtige Chaos. Na de kermis zullen de bomen in de Zeestraat worden geplant. Vanwege de kermis, maar ook vanwege het plantseizoen. Daarom zijn er nu tijdelijk wat struikjes geplaatst.

Dienstverlening is ook in beeld. Online is een hele korte enquete beschikbaar. Daarnaast is in de entree van de gemeente een zuil geplaatst, waarin u heel snel en eenvoudig - gelijk na een bezoek - kunt aangegeven hoe u de dienstverlening heeft ervaren. Met de input die we krijgen willen we de dienstverlening door de gemeente verbeteren en kunnen we beter monitoren welke klachten structureel zijn en welke incidenteel. We hebben natuurlijk wel een idee, maar ik baseer me liever op metingen dan op meningen.

Terug naar de regionale ontwikkelingen. Purmerend en Beemster kwamen langs in het kader van hun fusietraject. Daarbij hebben we aangegeven dat Edam-Volendam geen bezwaar heeft tegen die fusie en geen behoefte heeft om aan te haken. Er was later deze week ook nog overleg met de colleges van Landsmeer en Waterland. Gewoon om even bij te praten over de ontwikkelingen en processen. Want hoewel uitkomsten, besluiten en keuzes nog niet aan de orde zijn, is wel mijn verwachting dat 2019 een belangrijk jaar wordt, waarin meer duidelijk zal gaan worden. En het is goed om elkaar daarover op de hoogte te houden. Er zijn immers al spookverhalen genoeg.

Wim Runderkamp
Wethouder