Project LEF: Alcohol en jeugd, het roer moet om!

In het begin van 2018 is gestart met het project, gebaseerd op het ‘IJslandse model’, wat later de naam LEF heeft gekregen. Ina Koning (Dr. Jeugdstudies aan de Universiteit Utrecht en van oorsprong Volendamse) heeft samen met de ambtenaren van dit project, gesprekken gevoerd met alle belanghebbenden en betrokkenen uit de gemeente. Later zijn zij de denktank van dit project geworden. De energie, kennis en betrokkenheid van Ina Koning is een grote aanjager geweest in dit project. Het werd duidelijk dat ze dit ook had overgebracht aan Wethouder Tuijp.

Bij de bespreking in de gemeenteraad van afgelopen mei van het programma LEF, dat vooral over het repressieve gedeelte van dit project ging, werden de raadsleden geraakt door de emotionele en uit het hart gegrepen inleidende speech van de wethouder.

Resultaat onderzoek: jeugd Volendam kampioen alcohol drinken


Na de unanieme steun van de gemeenteraad voor het programma LEF, zijn de resultaten door Ina Koning gepresenteerd aan de denktank in oktober. De denktank bestaat inmiddels uit een grote groep betrokken bewoners en professionals uit de gemeente. Van de Moedige Moeders, school bestuurders en straatcoaches tot raadsleden, sportverenigingen en betrokken ouders.

Iedereen is zich ervan bewust dat het draagvlak toeneemt om dit enorme probleem aan te pakken. In het onderzoek wordt aangetoond dat er vanaf de leeftijd 14 jaar en ouder, veel meer en vaker wordt gedronken dan in de rest van Nederland. De verschillen zijn overtuigend en schokkend tegelijk. Helaas blijken de verhalen over het alcoholgebruik in deze gemeente waarheid te zijn.

Oorzaak en oplossing bij ouders, jeugd en handhaving


Naast het onderzoek onder jongeren is ook onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van alcohol voor jongeren buitenshuis. De resultaten waren wederom teleurstellend, zie tabel hieronder.De uitgevoerde testaankopen binnen de gemeente leverden in bijna de helft van de gevallen een overtreding op. Andere oorzaken van vroegtijdig alcohol gebruik zijn de groepsdruk onder jongeren en de sociale norm van de ouders.


In de raad van 13 december worden de raadsleden gevraagd om in te stemmen met het plan van aanpak van het project LEF. Dit plan is een uitwerking van het onderzoek, aangevuld met de input uit de denktank. In het plan worden de 3 hoofdoorzaken; norm ouders, invloed jeugd en handhaving allemaal aangepakt.

Een uitgebreide campagne om de ouders te informeren met feiten over de gevaren van alcohol. Alternatieve activiteiten organiseren voor de jeugd. En als laatste wordt de handhaving op het verstrekken van alcohol aan de jeugd verscherpt.

Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen


De VVD is een groot voorstander van het project LEF en staat 100% achter dit plan van aanpak. Het is een groot probleem met een grote impact op de jeugd van nu en de problemen in de toekomst. De conclusie is duidelijk, een interventie op jonge leeftijd is noodzakelijk. De verandering van gedrag geldt voor iedereen.

info@edamvolendam.vvd.nl
edamvolendam.vvd.nl
facebook.com/VVDVolendamEdam