Centrumplan Volendam blijkt luchtkasteel

Vanaf de lancering van de Centrumplannen voor Volendam was de kritiek niet van de lucht. De plannen van wethouder Kes waren veel te groots, duur en onhaalbaar. Naar nu blijkt beschikte de wethouder al ruim voor de verkiezingen over een rapport waar het allemaal in stond! Het uitstellen van een inspraakbijeenkomst in december komt daarmee in een héél ander daglicht te staan.

Bevolkingsgroei van 0 %

Eén van de pijlers van het Centrumplan was dat er nog meer dan voldoende behoefte was aan extra winkelmeters. Want volgens wethouder Kes was de bevolking in Volendam zo hard gegroeid. De feiten zijn héél anders, bewijst het nu vrijgegeven rapport van november 2013. De bevolkingsgroei bedraagt al meer dan 10 jaar gemiddeld 0,35% per jaar. En dat wordt nóg minder: 0,25% per jaar (afgerond gewoon nul). Daarmee valt een belangrijke pijler weg onder de veel te grote plannen voor extra winkelruimte.

Geen behoefte aan extra woningen

Een andere pijler in de Centrumplannen zijn de 60 extra appartementen (plus ondergrondse parkeerplaatsen) in de Zeestraat en op het AMVO-terrein. Uit hetzelfde rapport blijkt dat alleen al in Volendam 40% meer woningen zijn gepland, dan waar behoefte aan is. Dat betekent dat de gemeente de woningen in de Broekgouw (op zich al ruim genoeg woningen voor de totale woningbehoefte tot 2020) aan de straatstenen niet meer kwijtraakt, als ook in het centrum tientallen woningen worden gebouwd.

Terug bij af met lijst Kras

Begin 2014 heeft de VVD meteen de stekker uit de Centrumplannen getrokken. En besloten om met een schone lei opnieuw te beginnen, deze keer wél in samenspraak met ondernemers en bewoners. Meerdere, goede gesprekken vonden plaats tussen wethouder Karregat en omwonenden en winkeliers. Een nieuwe visie zat er aan te komen. Helaas zit de VVD niet meer in het college. De nieuwe coalitie, onder aanvoering van uitgerekend lijst Kras, heeft het oude Centrumplan weer uit de vuilnisbak gehaald. Een onbegrijpelijke draai, want dat plan blijft onuitvoerbaar. En meer bouwen, leidt in dit geval tot meer problemen.

Centrum moet gaan bruisen

De VVD blijft van mening dat we moeten beginnen bij het begin en niet bij de uitkomst. Luister eerst wat mensen/bedrijven willen en ga daarna plannen bedenken, en niet andersom. Wij gokken dat het centrum dan drukker en gezelliger wordt. Dat er dan meer horeca/terrasjes komen, in plaats van 13-in-1-dozijn-winkelketens en (hoogbouw)appartementen. Je kunt het centrum maar één keer verknallen.