Edam-Volendam scoort goed met groen!

Edam-Volendam is derde geworden in de strijd om de Groenste Gemeente van Nederland. Wethouder Runderkamp en ‘mastermind’ K.Bant mochten afgelopen donderdag de prijs in ontvangst nemen, op een congres in het licht van Nationale Groendag. Edam-Volendam staat al bekend om haar sportieve prestaties, vele BN’ers, de vermaarde Edammer kaas en de beroemde Volendammer klederdracht. Groen hadden we daar graag aan toegevoegd en met een dikke voldoende scoren we beter dan menig gemeente in Nederland.

De prachtige vesting van Edam, oude veenweidegebieden, de biotopen om fort Edam en molens, monumentale panden, bruggen, sluizen, verbonden door karakteristieke dijken en oude trekvaarten, ecologische parken, prachtige havens en de nog herkenbare oever van de gedempte Volendammer meer. Waar schapen en koeien nog grazen in of aan dorp en stad. De uitstraling die Hollandser dan Holland is. Het waren allemaal elementen die hebben meegeholpen.

Ook het beheer van het groen, mede door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de grote betrokkenheid en deskundigheid van ambtenaren en de mate waarin met inwoners wordt overlegd speelden een grote rol. Om nog maar te zwijgen over de parken, die dit alles met elkaar verbinden en als groene vingers de bebouwing gemeentebreed doorsnijden.

Het juryrapport bevat uiteraard ook een aantal kritische noten. Deze kunnen goed meegenomen worden in het Groenbeleid, dat in de maak is. Afsluitend blijft vooral het positieve gevoel hangen. Dat we gelukkig mogen zijn met ons groen en ons water. Hoewel we het vaak door gewenning allemaal gewoon zijn gaan vinden, verdient dat heel veel waardering!