Kamerlid Barbara Visser (VVD) op bezoek in Volendam: “Ik zie mensen hier als doorzetters”

Ik ken de mensen hier als doorzetters, die niet bij de pakken neerzitten als het even tegenzit, maar verantwoordelijkheid nemen. Dat heeft de VVD de afgelopen jaren ook gedaan met maatregelen die voor iedereen voelbaar zijn geweest. Maar hierdoor hebben we Nederland, samen met de mensen in het land, wel uit de crisis gehaald. Als een schip op zee in de problemen komt dan loods je die weer veilig de haven in. Dat is waar de VVD voor staat: problemen oplossen! De PVV heeft laten zien problemen juist liever uit de weg te gaan.

De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur en de lokale VVD-fractie was afgelopen week weer de straten opgegaan om gesprekken te voeren op de markt en aan de deur. Dit keer hadden ze het Zaanse Kamerlid Barbara Visser meegenomen, nummer 7 op de landelijke kieslijst van de VVD. Na een kopje koffie bij café Charleston ging de groep langs de markt het Zuideinde op. Fractievoorzitter Emile Karregat merkt tijdens de gesprekken dat er nog veel zwevende kiezers zijn: “Veel mensen die wij spreken twijfelen nog, bijvoorbeeld tussen VVD en CDA. Maar mensen waarderen het zeer als je aan de deur komt en echt luistert, in plaats van alleen flyers uitdeelt.”

Kamerlid Visser sprak van een geslaagde dag. Ze behandelt in de Kamer de onderwerpen verkeer en vervoer maar spreekt ook over visserij en water. Ze heeft dus wel iets met Volendam. Wij vroegen haar waarom dat zo is.

Ik kwam als kind al vaak in Volendam, met mijn ouders. En nu ook nog steeds, zowel privé als zakelijk. Er spelen hier verschillende zaken, zoals de aanpak van de Markermeerdijken en de toekomst van de visserij, die direct impact hebben op de mensen en ondernemers in Volendam. Genoeg redenen dus om hier vaak te komen.

U bent woordvoerder verkeer, maar ook visserij. Om met het eerste te beginnen: op dit moment kampt onze regio met dagelijkse files. Veel werkende mensen, ook uit Volendam, hebben daarmee te maken, bijvoorbeeld op de N247. Waar ligt volgens u het begin van een oplossing voor dit regionale fileprobleem?

Juist in onze regio zie je dat de economie weer aantrekt en dat er meer mensen op de weg zijn. We moeten deze knelpunten aanpakken, zowel op de weg als op het spoor. De afgelopen periode hebben we dit gedaan door de aanpak van de Coentunnel, de A7 en de A5. We zitten volop in de verbouwing van de A1, A6, A9, maar we zien ook dat er andere knelpunten zijn tussen Amsterdam en West-Friesland. Daarom heb ik extra geld hiervoor laten reserveren. De concrete invulling volgt later dit jaar en daarbij moeten we niet alleen naar de rijkswegen kijken, maar ook afspraken maken met de provincie en gemeenten over de aanpak van regionale fileproblemen. De VVD wil daarom extra geld blijven investeren in wegen.

U zegt dat VVD meer geld aan wegen wil uitgeven. Partijen zoals D66, GroenLinks en SP willen eerder kilometerheffing om files tegen te gaan. Vindt u dat geen juiste oplossing?

Dagelijks gaan veel mensen vroeg in de ochtend op pad naar hun werk, of brengen hun kinderen naar school. Deze mensen rijden echt niet voor hun lol een file in. We hebben gezien dat door 717 km aan nieuw asfalt in de afgelopen jaren de files met bijna 50% zijn afgenomen. Daarom is het slechtste wat je nu kunt doen is het bezuinigen op wegen én autorijden onbetaalbaar maken door rekeningrijden. En dat is precies wat al deze partijen doen. Ze straffen de werkende Nederlanders met deze voorstellen.

U houdt zich ook bezig met de visserij. Vissers in ons dorp zeggen last te hebben van onnodige regels, belemmeringen en quota vanuit Brussel. Wat vindt u hiervan?

Dat snap ik heel goed, want er speelt nogal wat met de Brexit en de aanlandplicht (red. verbod op overboord zetten ongewenste bijvangst). De aanlandplicht is inmiddels echt een drama aan het worden. Dit moet dus anders en we moeten ervoor zorgen dat bij de Brexit-onderhandelingen de visserijbelangen ook hoog op de agenda blijven staan.

In Volendam zijn er initiatieven zoals Glasaal Volendam, die paling vanuit de larve willen kweken om de visstand weer op peil te brengen. Goed initiatief?

Absoluut, ik merk nog teveel dat we in Nederland denken vanuit onmogelijkheden in plaats van mogelijkheden. Denk aan de discussies bij de wolhandkrab en de oesters. Regels moeten werken in plaats van tegenwerken. Dit is een mooi initiatief, ontstaan vanuit de expertise van vissers zelf, waarmee we weer vooruit kunnen kijken.

Nog even een laatste vraag: van Volendam wordt in de landelijke media vaak gezegd dat het PVV stemt. Toch stemde de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen ruim 43% van de kiezers uit Edam-Volendam op de VVD. Er lijkt dus enige twijfel. Wat zegt u tegen die mensen die twijfelen tussen de VVD en bijvoorbeeld de PVV?

Ik ken de mensen hier als doorzetters, die niet bij de pakken neerzitten als het even tegenzit, maar verantwoordelijkheid nemen. Dat heeft de VVD de afgelopen jaren ook gedaan met maatregelen die voor iedereen voelbaar zijn geweest. Maar hierdoor hebben we Nederland, samen met de mensen in het land, wel uit de crisis gehaald. Als een schip op zee in de problemen komt dan loods je die weer veilig de haven in. Dat is waar de VVD voor staat: problemen oplossen! De PVV heeft laten zien problemen juist liever uit de weg te gaan.